Szkoła Podstawowa
im. Henryka Sienkiewicza
w Rokietnicy Woli

Szaszłyki zdrowe, bo owocowe

Szaszłyki zdrowe, bo owocowe

27 kwietnia 2023 roku  dzieci przedszkolne podczas zajęć technicznych wykonały smaczne, kolorowe szaszłyki pełne.

O tym, że owoce są zdrowe, uczymy się już od najmłodszych lat. Są doskonałą przekąską, świetnym uzupełnieniem posiłku. Dostarczają wielu witamin i innych składników odżywczych.

Dlaczego warto jeść owoce?

Zacznijmy od tego, że owoce są przede wszystkim pyszne. Bogactwo smaków i zapachów, jakie oferują, otwierają nam możliwość przygotowania wielu posiłków. Duża różnorodność owoców to także okazja, by swoje ulubione smaki odnaleźli nawet ci, których gusta trudno zaspokoić.

Lekko kwaśny grejpfrut, słodkie mandarynki i winogrona, a może kruche jabłka? Soczyste gruszki, miękkie banany, delikatne truskawki. Wybór smaków i konsystencji naprawdę pozwala znaleźć to, co lubimy najbardziej!

Nie możemy zapominać również o tym, że owoce świetnie pasują do siebie w
różnych połączeniach. Banan z truskawką? A może ananas i mandarynka? Owocowych zestawień jest tyle, ile osób - bo każdy z nas lubi coś innego i przygotowując sałatki lub szaszłyki owocowe, może śmiało tworzyć ulubione kompozycje.

Oprócz uczty dla smaku, owoce to prawdziwa uczta dla oczu. Feeria kolorów sprawia, że potrawy na ich bazie to prawdziwe dzieło sztuki. Nic dziwnego, że przekąski bazujące na owocach pełnią również rolę dekoracyjną podczas domowych przyjęć czy rodzinnych spotkań.

Niezaprzeczalne walory estetyczne i smakowe to dopiero początek. Owoce to prawdziwe bomby witaminowe oraz skarbnica innych składników odżywczych.

W owocach znajduje się m.in.

  • Witamina C - znajdziemy ją w czarnej i czerwonej porzeczce, cytrusach, truskawkach, malinach. Wspiera pracę układu odpornościowego, jest przeciwutleniaczem i jest niezbędna do syntezy kolagenu, co przekłada się na zdrowy i promienny wygląd naszej skóry.
  • Witamina E - znajdziemy ją m.in. w awokado, malinach, jagodach, jeżynach. To ważny antyoksydant, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
  • Witamina A - jej źródłem są m.in. wiśnie, pomarańcze, a także brzoskwinie. Wpływa dobroczynnie nie tylko na wzrok, ale też wspiera pracę układu odpornościowego oraz sercowo-naczyniowego.
  • Witamina K - czeka na nas m.in. w truskawkach i brzoskwiniach. Ma ważne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Witaminy nie są jedynym argumentem, by regularnie sięgać po owoce! Owoce zawierają wiele innych bezcennych dla naszego zdrowia składników, jak błonnik, wapń, magnez.

W połączeniu, te wszystkie elementy przekładają się na dobroczynne działanie owoców na nasz organizm. Warto zjadać owoce regularnie, jeśli zależy nam na:

  • Wspieraniu odporności. Należy w diecie uwzględnić cytrusy i bogate w witaminę C porzeczki i maliny.
  • Odpowiednim poziomie energii. Regularne sięganie po owoce, pozwala dostarczać naszemu organizmowi niezbędnej energii. To łatwy sposób na to, by dostarczyć naszemu organizmowi cukrów, które może zamienić na energię. Dobrze sprawdzą się tutaj owoce w wersji suszonej.
  • Lepszym skupieniu i zapamiętywaniu. Owoce są nie tylko wygodną przekąską w trakcie wytężonego wysiłku umysłowego - wspierają także zdolności poznawcze. Po które owoce najlepiej sięgać w takiej sytuacji? Brzoskwinie, jabłka, borówki amerykańskie.
  • Sprężystej, promiennej skórze. Jeśli zależy nam na tym, by zachować młody wygląd skóry, powinniśmy sięgnąć po owoce z witaminą A i E - takie, jak kiwi, jabłka, banany.

Zatem sięgajmy po owoce jak najczęściej