28 września – ŚWIATOWY DZIEŃ JABŁKA

28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. W dniu tym szczególnie zachęcamy do spożywania jabłek w każdej postaci. Statystyczny Polak zjada w ciągu roku 12 kg jabłek. Liczne badania naukowe dowodzą, że jabłka mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Właśnie teraz mamy szczyt sezonu na te surowe owoce.
Dlaczego warto jeść jabłka?
1. Chronią przed chorobą Alzheimera.
2. Chronią przed chorobą Parkinsona.
3. Zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.
4. Obniżają poziom złego cholesterolu.
5. Wzmacniają kości.
6. Pomagają w walce z otyłością.
7. Hamują rozwój astmy.
8. Pomagają leczyć cukrzycę.
9. Wzmacniają serce.
10. Walczą z próchnicą, dbają o higienę jamy ustnej.
11. Łagodzą objawy jelita drażliwego.
12. Poprawiają trawienie.
13. Wzmacniają naturalną odporność.
14. Chronią wzrok.
15. Zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru.
16. Zapobiegają odkładaniu się kamieni żółciowych.
17. Przeciwdziałają pojawieniu się hemoroidów.
18. Są dobrym źródłem witaminy C i innych minerałów. Dostarczają potasu, fosforu, wapnia, sodu, magnezu, krzemu oraz żelaza.
Pomimo to należy zachować umiar w ich spożywaniu. Zaleca się spożywanie 2-3 jabłek dziennie. Nie należy jeść tego owocu na noc, ponieważ podnosi poziom glukozy we krwi i dostajemy zastrzyk energii, która utrudnia zaśnięcie. Należy również pamiętać, aby nie spożywać go od razu po innych posiłkach.
Jedzmy jabłka na zdrowie.
Jabłko jest czerwone,
Jabłko trzeba zjeść.
Siedem razy osiem
Jest pięćdziesiąt sześć.
Na zakończenie apelu, chłopcy z klasy VII, poczęstowali wszystkich pysznymi, świeżymi, jabłuszkami z polskich sadów.
Smacznego!